Logo Showdown
 

Wat is showdown

143.jpg Vertrouw jij op je gehoor en houd je van snelheid en een uitdaging? Dan is showdown misschien wel jouw sport. Showdown is een internationale sport die op alle niveaus wordt beoefend.

Snelle reactiesport voor slechtzienden
Showdown is een snelle sport die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen met een visuele beperking. Het kan echter door iedereen gespeeld worden omdat de spelers een afgeplakte skibril op hebben. Showdown wordt vaak vergeleken met tafeltennis voor blinden, vanwege het formaat van speeltafel. Bij showdown wordt er echter onder een plank door in een doelgat gespeeld en dus niet over een net.

Spelwijze
Showdown heeft eigen spelregels. Bij showdown maak je gebruik van een speciaal ontworpen tafel met opstaande randen, een afgeplakte skibril, een rechthoekig bat, een rinkelbal van hard kunststof en handbescherming. Het doel is om te scoren in het doel van de tegenstander. 

Wedstrijden
Momenteel zijn er ca. 20 verenigingen in Nederland waar wekelijks wordt getraind. De landelijke competitie wordt van september tot maart gespeeld in vier verschillende klassen. Na de competitie worden de Nederlandse kampioenschappen gehouden waar de beste heren en dames afzonderlijk strijden om de prijzen.

Internationaal
Showdown wordt op dit moment met name in Europa gespeeld. Voor de breedtesport zijn er diverse toernooien in o.a. Zweden, Tsjechië en Frankrijk. Wat betreft de topsport, is er sinds 2002 een Europees kampioenschap. Nederland is één van de toonaangevende landen en heeft Europees- en wereldkampioenen binnen de gelederen. Internationaal wedstrijdverband is er alleen voor mensen met een visuele handicap.

Doe mee!
Wil je graag een keer meedoen en ervaren of deze sport bij je past, aarzel dan niet om contact op te nemen. . Heb je interesse, wil je meer weten of een keer meetrainen bij een bestaande vereniging? Bel: 030 751 38 72. Of stuur een e-mail naar: showdown@gehandicaptensport.nl

Nieuws

25ste Kruikentoernooi grandioos verlopen

De 25'ste editie van het jaarlijks terugkerend Kruikentoernooi is op zaterdag 8 september 2018...

Kruikentoernooi 2018

Op zaterdag 8 september 2018 wordt van 10.00 uur tot 18.00 uur voor de 25e keer het Kruikentoernooi...

Afsluiting EK Showdown 2018

Gister, zondag 26 augustus, werden op het EK Showdown 2018 de laatste wedstrijden gespeeld. De...