Logo Showdown
 

Classificatie

147.jpg

Wat is classificatie?

Classificatie is het indelen van sporters in verschillende klassen op basis van de beperking van de sporter.

Sporters met een beperking willen graag strijd leveren tegen elkaar. Om sport zo competitief en eerlijk mogelijk te maken, worden sporters vaak ingedeeld in categorieën met gelijkwaardige mogelijkheden: man/vrouw, gewichts- en/of leeftijdscategorieën. In de gehandicaptensport is classificatie een middel om sporters met een beperking op basis van functionele mogelijkheden in te delen in klassen. Nationaal en internationaal wordt met deze classificaties gewerkt.

Binnen aangepaste sport voor gehandicapte topsporters spelen (functionele) classificaties een belangrijke rol: classificatie van sporters is noodzakelijk om de verscheidenheid aan beperkingen zodanig te categoriseren dat er sprake is van een gelijkwaardige strijd in de sport.

Bij de classificatiekeuring wordt allereerst bepaald of de sporter voldoet aan de minimale handicap eisen, om vervolgens de klasse indeling te bepalen. Zowel de minimale handicap eis als de klasse indeling is per sporttak verschillend.

Sinds de Paralympische Spelen 1992 te Barcelona hanteert men binnen de internationale sportwereld van het aangepast sporten een functioneel classificatiesysteem.

Het functionele classificatiesysteem is een systeem waarbij sporters met een beperking op basis van hun restfunctie in klassen ingedeeld worden. Op deze manier kan zo veel mogelijk vanuit een gelijkwaardige uitgangspositie tegen elkaar gestreden worden.

Showdown

Bij deelname aan internationale wedstrijden is steeds vaker classificatie verplicht. Voor aanvang van het toernooi is vaak de mogelijkheid om je als sporter te laten classificeren. Het is van belang dat alle relevante medische gegevens beschikbaar zijn voor de classifier (denk hierbij aan de oogtest/gezichtsveld onderzoek).  De sporter dient reeds nationaal geclassificeerd te zijn, dit is een voorwaarde om te kunnen inschrijven voor internationale classificatiesessies.

Nationale classificaties worden geregeld via NOC*NSF. De nationale classificatie is alleen geldig binnen Nederland. Voor meer informatie kunt u terecht bij www.paralympisch.nl/classificatie/aanmeldenvisueel.

Nieuws

Derde Competitiedag goed verlopen

Gister, zondag 11 november, werd de derde dag gehouden van de Landelijke Showdown Competitie. De...

Tweede competitiedag

Gister, zondag 7 oktober, werd de tweede dag van de Landelijke Showdown Competitie gehouden. Het...

Eerste competitiedag 2018/2019 achter de rug

Gister, zondag 23 september, werd de eerste dag van de Landelijke Showdown Competitie van het...